Pages

7 august 2012

"Iniţierea" de Richelle MeadPe scurt: CÂND IUBIREA ŞI GELOZIA SE CIOCNESC PE PÂRTIE, VACANŢA DE IARNĂ DEVINE SÂNGEROASĂ… Un atac inopinat al strigoilor pune pe jar toată Academia Sf. Vladimir, care îşi trimite în grabă elevii într-o vacanţă obligatorie la schi. Dar peisajul mirific de iarnă şi staţiunea elegantă din Idaho nu oferă decât un iluzoriu sentiment de siguranţă. Cum trei dintre elevi fug din cantonament pentru a-i ataca la rândul lor pe oribilii strigoi, Rose şi Christian îşi unesc eforturile pentru a le sări în ajutor.
Numai că eroismul are preţul lui…


Opinia mea: Un lucru ce mi-a plăcut extrem de mult la Iniţierea, volumul al doilea al seriei Academia Vampirilor, a fost faptul că la începutul romanului apare o mică recapitulare, care îţi permite să îţi aminteşti cele mai importante lucruri petrecute în volumul 1 al seriei. Cu toate denumirile de moroi, dhampiri şi strigoi, acest prolog a fost mai mult decât bine-venit.
Romanul prezintă pregătirile nesăbuitei dhampir Rose în cadrul Academiei Sf. Vladimir pentru a deveni gardianul prietenei ei cele mai bune, Lissa, dar şi antrenamentele ei alături de Dimitri. Relaţia dintre ei doi este mai tensionată, mai ales de când erau aproape să facă sex în volumul anterior, când au fost sub influenţa unui farmec de atracţie. Pentru ca Dimitri să îi poată rămâne mentor, Rose trebuie să îşi înăbuşe sentimentele pe care le simte faţă de acesta, deşi îi este foarte greu, mai ales când apare o femeie care are o legătură strânsă şi o prietenie de durată cu Dimitri. De parcă treburile nu erau destul de încâlcite, un prieten bun de-al lui Rose, Mason, se pare că simte mai mult decît prietenie pentru ea.
Lucrurile se complică şi mai mult atunci când aflăm că strigoii vânează toate familiile regale, iar Rose se îngrijorează cu privire la siguranţa Lissei., ultima din neamul Dragomirilor. Astfel, Academia decide ca toţi elevii să fie trimişi într-o vacanţă la schi pe perioada sărbătorilor. Mi-a plăcut mult schimbarea de peisaj, mai ales că toată zăpada aia mi-a făcut dor de iarnă. A fost amuzant să văd cum se distrează elevii de la Academie în condiţii de lux :)
Finalul cărţii aduce cu sine anumite realizări pentru cariera lui Rose (nu vă spun ce, că vă stric surpriza!), dar cu anumite sacrificii din partea ei. Maturizarea eroinei noastre este un lucru firesc şi totodată complicat, care însă i-a ieşit foarte bine lui Richelle Mead.
Pot spune sincer că acest Iniţierea mi s-a părut chiar mai bună decât cel volumul anterior. Romanul este unul foarte condensat, şi cele 384 de pagini se citesc extrem de rapid, iar personajele evoluează foarte frumos. Am rămas plăcut surprinsă să văd apariţia, printre alte personaje noi, a mamei gardian a lui Rose, Janine, în paginile cărţii, precum şi a lui Adrian, un băiat moroi extrem de misterios şi, dacă mă întrebaţi pe mine, fooooarte interesant. Lissa, mi s-a părut destul de absentă pe parcursul naraţiunii, dar Christian şi cu Rose şi-au îmbunătăţit relaţia lor de pseudo-prietenie (sau ceva de genul) de dragul Lissei.
Concluzia: citiţi seria! Mai ales că Iniţierea nu suferă de blestemul cărţii a doua specific seriilor YA (aplauze pentru autoareee!).

Citat preferat: Dragoste cu sila nu se poate, am înţeles. Există sau nu. Dacă nu există, trebuie să fii în stare să recunoşti acest lucru. Dacă există, trebuie să faci tot ce e necesar pentru a-i proteja pe cei pe care îi iubeşti.

Date tehnice:
Titlu original: Frostbite
Autor: Richelle Mead
Editura românească: Leda
Traducere: Cătălin Pruteanu
Nr pagini: 384
Aparitie: 2010
Notă: ***** (din 5)

Melodie: Snow Patrol - Called Out In The Dark
7 comentarii:

 1. Ai uitat sa spui cat de badass o fost Christiaan :)) Lasa, scrii la recenzia volumului 3 hihi. Adooor seria AV si ma bate-un gand sa o recites.
  Anyways, faina recenzia, spor si la urmatoarele, dar sa nu mai uiti de Ozera, ca ne suparam.... glumesc, glumesc =))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am editat si am scris si ceva de Christian :p. Multumita? :))

   Ștergere
 2. Super recenzie!:)) Ma bucur ca BLESTEMUL CARTII A DOUA si-a luat o mica vacanta de aceasta data!

  RăspundețiȘtergere
 3. Vreau neaparat seria asta! Da' neaparat:).

  Dee.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Profita de pachetul promotional de pe site-ul Leda ;)

   Ștergere