Pages

4 iunie 2012

"Năluca şi Năucul" de Stacey Kade

Pe scurt:
Năluca

Nu e vina mea că m-am născut frumoasă, cu păr blond şi mătăsos şi un simţ ascuţit a ceea ce lumea NU trebuie să poarte. Şi totuşi, viaţa mea nu e perfectă, mai ales de când am murit. Călcată de autobuzul şcolii plin cu tocilari ─ să existe oare o soartă mai oribilă? Se pare că da... mă fac nevăzută, făptura mea dispare şi reapare, fără să o pot controla. Şi, peste toate, singura persoană care poate să mă vadă sau să mă audă este Will Killian, un ratat şi un fraier TOTAL, iar el refuză să mă ajute! Trebuie să capăt control asupra vieţii mele de după moarte, şi asta repede, înainte să dispar pentru totdeauna. Dacă l-aş putea convinge pe Will să vorbească cu mine, aş avea o şansă. Dar asta înseamnă să-i încredinţez secretele mele... iar eu nu mă încred în nimeni, viu sau mort!

Năucul

Mama crede că mi-am pierdut minţile.  Psihiatrul meu vrea să mă închidă într-un ospiciu.  Practic, viaţa mea e tare naşpa. Şi asta a fost înainte ca Regina Balului să înceapă să mă bântuie.  Alona Dare a fost o adevărată pacoste când era vie; moartă, e şi mai rău. Mda, eu pot să văd, să aud şi să ating fantomele. Acum, când mai am doar câteva săptămâni de şcoală, tot ce vreau e să termin cu bine liceul şi să plec de aici.  Dar cu o majoretă moartă care nu vrea să mă slăbească deloc, şi o nouă fantomă violentă care mă vrea mort... am încurcat-o. Alona şi cu mine am putea să ne ajutăm reciproc... asta dacă am încerca să nu ne mai urâm atât de tare. Da, vezi să nu!

Opinia mea: Wow, nici nu ştiu cu ce să încep. Năluca şi Năucul este prima carte dintr-o trilogie absolutamente hilară, amuzantă şi haioasă. Personajele principale, Will şi Alona, sunt sarea şi piperul cărţii. Lectura n-ar fi fost la fel de amuzantă fără ei. Subiectul este destul de frecvent în literatura YA paranormal: ea moare, el poate vedea morţii şi cei doi încep să se îndrăgostească unul de celălalt, intervin anumite probleme, mai presărăm şi câteva răsturnări de situaţie, totul se termină cu bine şi abia spre final apare mult-aşteptatul sărut dintre ei. Dar, pur şi simplu, Will Killian (cum îmi place mie să punctez asta, hehe) este a-do-ra-bil, cu dinţii lui perfecţi, ochii albaştrii şi bicepşii lucraţi, iar Alona Dare este genul de personaj sâcâitor la început, care pe parcurs devine drăguţ şi ajungi să te ataşezi de el. Mă întreb cum va evolua povestea de dragoste dintre cei doi, de fapt sunt extrem de curioasă :). În fine, revenind la recenzie, Năluca şi Năucul este un roman plin de replici amuzante şi inteligente, tachinări, ironii, dar şi sarcasm la cote maxime (mai ales Alona este expertă la aşa ceva). Am râs până mi-au dat lacrimile la unele faze haioase rău de tot - şi aici vă anunţ că îmi este greu ca de fiecare dată să nu vă spun spoilere - şi mi-a plăcut că lui Stacey Kade chiar i-a ieşit faza cu schimbatul perspectivei narative, povestea alternând între un capitol narat de Will, un capitol narat de Alona. Spun că autoarei "i-a ieşit faza" pentru că în Zori de Zi, de exemplu, Stephenie Meyer nici că putea face mai varză capitolele narate de Jacob, dar asta e deja altă poveste. Motivul pentru care nu i-am dat cărţii 5 stelute a fost acela că mi s-a părut că romanul a început foarte brusc, Alona murind în prolog, iar primele 3 capitole sunt relativ ameţitoare, cu toate fantomele acelea care bântuie prin liceu, Alona ne arată cât este de răutăcioasă, iar Will demonstrează cât de inadaptat social poate fi. Orice aş spune, Năluca şi Năucul este un roman ce nu ar trebui să îţi lipsească din bibliotecă şi aştept cu nerăbdare volumul următor, Queen of the Dead, ce va apărea prin toamnă la Leda.

Citat preferat: Să râzi de morţi nu e niciodată o idee bună. Dar nu mă puteam abţine. Marea Alona Dare redusă la o scăfârlie plângăreaţă şi mucoasă? De câte ori ai ocazia să vezi aşa ceva? 
(Will Killian)

Am tuşit şi m-am ridicat în capul oaselor, îndepărtând cu mâna gazele fierbinţi de eşapament. Ştiu, vi se pare ciudat, este? Plămâni ioc, trup ioc, respiraţie ioc, dar poanta e că nu eu
fac regulile, eu doar trăiesc pe-aici… ceva în genul ăsta.
 
(Alona Dare)
 
Date tehnice:
Titlu original: The Ghost and the Goth
Autor: Stacey Kade
Editura românească: Leda
Traducere: Sorin Petrescu
Nr pagini: 288
Aparitie: 2012
Notă: ****, 5 (din 5)

Melodie: James Morrison - I Won't Let You Go

3 comentarii:

 1. Ce mult mi-a placut cartea astaa! <3 Absolut geniala.

  Dee.

  RăspundețiȘtergere
 2. Drăguţă recenzia <3 Abia aştept să văd ce zici de "Spulberă-mă" :X

  RăspundețiȘtergere
 3. "Spulbera-ma" imi place foarte mult, mai am cam 100 de pagini si o termin. Este superba cartea <3

  RăspundețiȘtergere