Pages

27 aprilie 2012

"Eve" de Anna CareyPe scurt: O fascinantă aventură distopică, petrecută în 2032, la şaisprezece ani după ce un virus mortal a şters aproape întreaga populaţie de pe faţa pământului evocativă, romantică şi uneori înspăimântătoare, eve este primul roman dintr-o nouă trilogie captivantă, cu o eroină de neuitat. În ultima noapte petrecută în şcoala de fete unde este elevă, Eve descoperă ceea ce se întâmplă în realitate cu absolventele – şi soarta cumplită care le aşteaptă. Evadând din singurul cămin pe care îl cunoscuse vreodată, ea porneşte într-o călătorie lungă, presărată cu piedici înşelătoare, în căutarea unui loc în care să poată supravieţui. Pe drum îl întâlneşte pe Caleb, un băiat rebel şi dur, care trăieşte în sălbăticie. Separată de bărbaţi întreaga viaţă, Eve fusese învăţată să se teamă de aceştia, dar Caleb îi câştigă treptat încrederea… şi inima. Când soldaţii încep să îi vâneze, Eve trebuie să aleagă între adevărata dragoste şi propria ei viaţă. Evocativă, romantică şi uneori înspăimântătoare, eve este primul roman dintr-o nouă trilogie captivantă, cu o eroină de neuitat.

Opinia mea: Trei lucruri deosebite am remarcat la Eve: scrisoarea de la începutul romanului datată 2015 (care este destul de înduiosătoare şi se încheie cu Te iubesc, te iubesc, te iubesc.), coperta fabuloasă şi acţiunea extrem de alertă, care efectiv te determină să dai pagină după pagină până când ajungi la sfârşitul cărţii, un sfârşit trist, dar totodată potrivit şi deloc banal, aşa cum era de aşteptat. Nu vreau să insinuez că Anna Carey nu este o scriitoare bună, dar naraţiunea a avut unele lacune şi astfel n-am reuşit să empatizez cu Eve, acesta fiind şi motivul pentru care nu i-am putut da 5 steluţe cărţii. Un plus al cărţii: lumea post-apocaliptică creată în această distopie este una extrem de interesantă, virusul mortal care a decimat populaţia lumii ridicând multe semne de întrebare.
Lectura este uşoară, Eve fiind narată la persoana I şi e numai bună de citit pe drum spre o destinaţie frumoasă de vacanţă. Shauki a făcut o treabă bună cu traducerea :).
Trebuie apreciată autoarea pentru că a reuşit să îmi ofere senzaţia că urmăresc un film, şi nu că citesc o carte. Am perceput romanul ca pe un road-trip movie, totul fiind foarte vizual şi luminos datorită descrierilor parcă rupte dintr-un scenariu de film, nu ca în Divergent sau Jocurile Foamei. De asemenea, nici personajul principal eponim, Eve (nume ales deloc la întâmplare), nu este la fel ca în celelalte distopii citite de mine. Ea evoluează de la o copilă timidă, cu o încredere oarbă în cei din jurul ei şi care se teme de bărbaţi în o adolescentă matură, care îşi înfruntă temerile, reuşeşte să devină curajoasă şi să se îndrăgostească de neînfricatul Caleb, un băiat adorabil, cu o imensă pasiune pentru cărţi. Silas a fost preferatul meu, un băieţel orfan cu suflet mare pe care îl cunoaşte datorită lui Caleb. Arden este colega ei, o rebelă care reuşeşte să devină prietena lui Eve şi o ajută pe aceasta în sălbăticie după ce au evadat de la Şcoală, o instituţie care ascunde multe între zidurile ei.
Once, continuarea trilogiei care apare în iulie, se anunţă a fi o carte mult mai plină de acţiune decât volumul precedent şi o aştept nerăbdătoare.

Citat preferat: Am învăţat atunci un adevăr crucial: că o relaţie poate fi judecată după lista de lucruri nespuse dintre două persoane.[...] Fericirea este un moment.

Date tehnice:
Titlu original: Eve
Autor: Anna Carey
Editura românească: Leda
Traducere: Alexandru Sasu şi Shauki Al-Gareeb
Nr pagini: 288
Aparitie: 2011
Notă: ****, 5 (din 5)

Melodie: Sia - My Love

6 comentarii:

 1. Drăguţă recenzia :) Sper să se păstreze coperta originală a volumului 2..

  RăspundețiȘtergere
 2. Esti minunata, Patty :) ! Multumesc <3

  RăspundețiȘtergere
 3. Am citit-o si mi-a placut foarte mult:). E extrem de emotionanta si originala.

  Dee.

  RăspundețiȘtergere
 4. @Rose: Si eu sper, are niste culor superbe <3
  @Diana: Multumesc scumpo :*
  @Dee: Ma bucur :D

  RăspundețiȘtergere
 5. Minunata carte Eve! Abia astept continuarea, deoarece finalul a fost asa trist si sper ca Eve si Caleb sa se regaseasca :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Lasa, ca mai este putin si apare :)

  RăspundețiȘtergere