Pages

6 martie 2012

"Divergent" de Veronica Roth


Vreau să inaugurez secţiunea de recenzii de pe blogul meu cu o carte fenomenală, care mi-a plăcut la nebunie. Se numeşte, după cum spune şi în titlu, Divergent. Bănuiesc că nu am fost singura care s-a gândit ce înseamnă mai exact titlul, având în vedere că am auzit termenul la fizică, deci obligat nu are legătură cu subiectul cărţii. Definiţia din dicţionar a tremenului de "divergent" este următoarea: (fig. despre păreri, concepții, atitudini) care se deosebesc, se contrazic între ele; care urmăresc scopuri diferite. So far, so good. Tot am rămas cu întrebări, care îşi vor găsi răspunsul pe la jumătatea cărţii.

Pe scurt: Într-un Chicago distopic, oraşul în care trăieşte Beatrice Prior, societatea este împărţită în cinci facţiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegaţia (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi). În fiecare an, într-o zi anume, tinerii în vârstă de şaisprezece ani trebuie să-şi aleagă facţiunea căreia îi vor fi devotaţi pentru tot restul vieţii. În ceea ce o priveşte pe Beatrice, ea trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinţii ei sau alege facţiunea care consideră că i se potriveşte cel mai bine. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăşi. În timpul iniţierii care urmează, marcată de o puternică rivalitate, Beatrice îşi ia un alt nume, Tris, şi se străduieşte să afle cine sunt cu adevărat prietenii ei şi, de asemenea, dacă o poveste de dragoste cu un băiat uneori fascinant, alteori enervant, îşi poate găsi locul în viaţa pe care ea şi-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că i-ar putea aduce moartea. Şi, pe măsură ce descoperă un conflict care ia treptat amploare, ameninţând să destrame societatea aparent perfectă în care trăieşte, află că secretul ei ar putea-o ajuta să-i salveze pe cei dragi… sau ar distruge-o.

Opinia mea: Divergent se încadrează în categoria thrillerelor distopice, fiind destul  de asemănătoare la structura narativă cu trilogia "Jocurile Foamei". Acţiunea este una succintă, iar verbele la prezent şi naraţiunea la persoana I te determină să pătrunzi în lumea cărţii şi te fac să te ataşezi irevocabil de Tris, personajul principal, o adolescentă cu o tărie de caracter extraordinară şi înzestrată cu anumite calităţi fizice şi psihice, care o fac să pară sora mai mică a Larei Croft. Four este un băiat extraordinar, cu o inimă mare, care deşi ascunde multe, reuşeşte prin misterul lui să te facă să-l îndrăgeşti. De asemenea, povestea de dragoste dintre Tris şi Four ascunde mai mult decât lasă se vadă, mai ales că vom afla o dezvăluire şocantă legată de acesta din urmă.
Fiind structurată în 39 de capitole, Divergent se citeşte uşor şi o recomand celor care doresc o schimbare de la vampiri, îngeri căzuţi, vrăjitoare şi vârcolaci ce au acaparat literatura contemporană.
Eu am citit cartea în vacanţa de iarnă şi în 2 zile am terminat-o. Mi-a plăcut mult de tot şi m-am ataşat mult de personaje. Iar coperta este fabuloasă, cu reflexii aşa de frumoase. Aştept cu nerăbdare continuarea, Insurgent, ce va apărea în SUA în mai, deci probabil că prin vară o vom putea lectura în română deoarece editura Leda mereu se mobilizează foarte repede când vine vorba de lansări de carte. 

Citat preferat: Pentru o clipă, simt cum totul din mine se rupe, şi mă ghemuiesc lângă un cadavru, respirând pe gură ca să nu simt mirosul sângelui. Îmi astup gura ca să-mi reprim un hohot de plâns. Doar cinci secunde. Cinci secunde de slăbiciune, şi pe urmă mă ridic. Una, două. Trei, patru. Cinci.

Date tehnice:
Titlu original: Divergent
Autor: Veronica Roth
Editura românească: Leda
Traducere: Adrian Deliu
Nr pagini: 448
Aparitie: 2011
Notă: ***** (din 5)

Melodie: The Pretty Reckless - Blonde Rebellion

4 comentarii:

  1. Ok ok ok ok. Divergent este o carte uimitoare si dupa umila mea parere e de muuulte ori mai buna ca Jocurile Foamei. Tris este mai puternica, emotional vorbind, decat Katniss si macar stiu ca il va alege pe baiatul potrivit, spre deosebire de Katniss :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia astept sa o citesc ! Super recenzia!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sper sa-mi fac timp vara aceasta sa o citesc :>

    RăspundețiȘtergere